Εδώ ακούτε ποντιακή μουσική


Joomla Slide Menu by DART Creations
Facebook Share
Share on facebook

Ιωάννης Στυλίδης - o Στουλαράς , (Σαντά Ισχανάντων- Κάτω Τσορμίκ Καρς)

Το επίθετο Στουλαράς προέρχεται είτε από επάγγελμα, καθώς περιγράφει αυτόν που κατασκευάζει ΄΄στουλάρια΄΄ , ήτοι τους κεντρικούς στύλους του σπιτιού που τους έφτιαχναν από χοντρούς και ίσιους κορμούς δέντρων , είτε όπως ο οικογενειακός θρύλος αναφέρει , επειδή οι πρόγονοι της συγκεκριμένης οικογένειας ήταν ψηλοί και δυνατοί , ΄΄άμον το στουλάρ΄΄.

Επίσης μια άλλη οικογενειακή παράδοση αναφέρει ότι οι Στυλιδαίοι με τους Παυλιδαίους του Ισχανάντων αποτελούσαν παλιά μια οικογένεια , επομένως είναι συγγενείς και έχουν κοινή καταγωγή . Είτε οι μεν είτε οι δε αποτελούν κλάδο της ίδιας οικογένειας.

Ο Ιωάννης Στουλαράς (Στυλίδης) γεννήθηκε στην ενορία Ισχανάντων της Σαντάς και πέθανε στο Κάτω Τσορμίκ του Καρς. Θεωρείται ο γενάρχης των Στουλαράντων του Τσορμίκ , καθώς ήταν από τους πρώτους οικιστές της Σαντέικης αυτής αποικίας στον Καύκασο .

Οι πληροφορίες που έχουμε γι αυτόν είναι ότι ήταν παντρεμένος με κάποια Ελένη (Στουλαράβα) με την οποία απέκτησαν τους Γεώργιο (σύζυγος Άννα Πελαγίδου από το Ποσίκ), Κλείτο , Μιχαήλ (δεν παντρεύτηκε) και Χρήστο , οι οποίοι γεννήθηκαν όλοι στη Σαντά. Δεν γνωρίζουμε αν είχε κόρη .

Επίσης ξέρουμε βεβαιωμένα ότι είχε ακόμη έναν αδερφό , τον Αθανάσιο , ο οποίος όμως ήταν άτεκνος.

Φεύγοντας από την πατρίδα του περί το 1882 εγκαταστάθηκε αρχικά μέσα στην πόλη του Καρς , αλλά λόγω του ότι τα παιδιά του άρχισαν να παρασύρονται από τη ζωή της πόλης και να ΄΄παίρνουν κακό δρόμο΄΄ αναζήτησε να εγκατασταθεί σε κάποιο χωριό . Καταλυτικό ρόλο στην εγκατάστασή του στο Τσορμίκ υπήρξε το γεγονός ότι σε αυτό είχαν ήδη εγκατασταθεί οι Ακριβοπουλαίοι (Ακριβεσάντ) τους οποίους γνώριζε.

Κατά μία πληροφορία μαζί με τον Ιωάννη Στυλίδη , την ίδια χρονιά , μετανάστευσαν από τη Σαντά και άλλοι Στυλιδαίοι , αδέρφια ή ξαδέρφια του , οι οποίοι εγκαταστάσθηκαν στο χωριό Τάκοβα της περιοχής του Βατούμ αλλά και στην Κούμα του Σοχούμ .

Με την εγκατάστασή του στο Τσορμίκ ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία και τη γεωργία , και γνωρίζουμε ότι θεωρούνταν από τους πιο ευκατάστατους του χωριού με πολλά ζώα και αρκετά άλογα , τα οποία συνήθιζε να ιππεύει.

Η εικόνα του παρουσιάζεται σαν αυτή του σεβάσμιου πατριάρχη της οικογένειας , του αρχηγού όλου του σπιτιού , καθώς όπως γνωρίζουμε εκείνα τα χρόνια όλα τα παιδιά της οικογένειας μαζί με τις γυναίκες τους και τα δικά τους τέκνα συγκατοικούσαν στο ίδιο σπίτι ή σε άλλα που χτίζονταν δίπλα στην πατρογονική οικία .

Πέθανε στο Κάτω Τσορμίκ.